Chromateren & passiveren

Bij het passiveren onderscheiden we het passiveren van RVS en het passiveren (chromateren) van aluminium.

Passiveren van aluminium 
Om aluminium goed te beschermen tegen corrosie en toch elektrisch geleidend te houden wordt van oudsher het aluminium behandeld met een 6-waardig chroom. Nu is een aantal jaar geleden bekend geworden dat 6-waardig chroom kankerverwekkend is en is het gebruik hiervan, behoudens enkele uitzonderingssituaties, verboden.

Hiertoe zijn we bij ATM als een van de eersten in Nederland begonnen met het passiveren met gebruik van het veilige 3-waardige chroom(surtec 650). Hiermee bereiken we hetzelfde resultaat als voorheen met het 6-waardig chroom. Behalve voor behoud van de elektrisch geleidende eigenschappen wordt het passiveren ook vaak gebruikt als voorbehandeling voor het lakken of verlijmen van aluminium.

Passiveren van RVS
Roestvast staal is de groepsnaam van een aantal ijzerlegeringen met als voornaamste bestanddelen chroom en nikkel, met als hoofdeigenschap een grote weerstand tegen corrosie. Deze zullen dus niet zo gauw roesten of door bepaalde chemicaliën worden aangetast. De benaming roestvrij is niet helemaal juist, beter is roestvast of corrosievast staal.

Om RVS te passiveren en zodoende beter tegen corrosie te beschermen bieden we bij ATM de volgende behandelingen:

Mechanisch passiveren
Door het RVS te ontdoen van oppervlaktevervuiling middels het stralen met glasparels creëren we een goed en schoon produkt dat door blootstelling aan de lucht passief wordt.

Chemisch passiveren
Door een reiniging van het RVS in een vloeibare ontvetter en hier opvolgend een behandeling in een zuur bad wordt het RVS chemisch gepassiveerd.

Ieder van deze behandelingen heeft zo zijn voordelen en wij adviseren u graag over de beste behandeling voor uw produkt.